logo

Tennisarm voorkomen? Met welk gewicht bespan je je tennisracket

Een juiste bespanning van je racket kan voor tennisliefhebbers het verschil betekenen tussen wel of geen armklachten als een tennisarm.

Bij het bespannen is het belangrijk welk gewicht je kiest. Vaak is op het racket te lezen wat de gangbare spankracht is. Meestal is dit tussen 23kg-30kg.

Bij het bespannen van een racket draait het om gevoel. Bij een hoger gewicht krijg je meer controle over de bal, doordat er minder vering is in de snaren. Voor meer snelheid van de bal kies je een lager gewicht. Tevens zorgt de vering van de snaren er dan voor dat klappen door het racket worden opgevangen en niet door je arm. Dit is met name voor recreatieve tennissers aan te raden, doordat overbelasting van de armspieren (tennisarm) bij ongeoefendheid vaak voorkomt.

Bij de wereldtoppers maakt een klein verschil in spankracht al een groot verschil in gevoel. Zij passen dit ook aan aan de ondergrond waarop op dat moment wordt gespeeld, maar ook aan de tegenstander, de ballen waarmee wordt gespeeld en het weer.

NB. Houd er altijd rekening mee dat je de breedtesnaren een kilo lichter bespant op de bespanmachine dan de lengtesnaren.

NB2. Meer bespanningstips.

Veel speelplezier!