Tennisarm

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm is de meest voorkomende elleboog aandoening waarbij pijn aan de buitenzijde van de onderarm optreedt rond de aanhechting met de buitenste elleboogknobbel. Bij een tennisarm of tenniselleboog is bovenhands tillen en strekken van de onderarm pijnlijk.

Hoe voelt een tennisarm? Bij een tennisarm kan de buitenste elleboogknobbel aanraakgevoelig zijn. De pijn varieert van een stekende tot zeurende pijn. Vaak treedt er ‘s nachts stijfheid op in het ellebooggewricht die ‘s morgens pas weer verdwijnt na wat bewegen. De pijn kan zo hevig zijn dat zelfs slapen een probleem is.

Vroeger werd er gedacht dat er een ontsteking van de pees aanwezig was (tendinitis). We weten inmiddels dat dit nagenoeg nooit het geval is. In de medische wereld spreken we daarom in deze situatie van een tendinopathie, dat wil zeggen: een verslechterde kwaliteit van de spier of pees, waarbij sneller een gevoel van overbelasting optreedt. De term tennisarm is wat verwarrend, immers: 50% van alle tennissers heeft een tennisarm, terwijl van alle mensen met een tennisarm maar 5% tennist! De prognose van een tennisarm is gunstig: na ca 1 jaar is 80% klachtenvrij met of zonder behandeling. Na een jaar is dit percentage opgelopen tot 90%.

De tennisarm brengt veel beperkingen met zich mee in het dagelijks leven. De pijn in het dagelijks leven is vaak de reden van een consult.

Symptomen van een tennisarm

De symptomen die bij een tennisarm horen zijn onder andere:  

  • Buitenkant van de elleboog is pijnlijk/gevoelig
  • Een stekende of zeurende pijn
  • Stijf gevoel in de spieren bovenop de arm
  • Een zwaar gevoel in de (onderarm)
  • Pijn bij strekken van de elleboog
  • Aanraking en aanspanning verergeren de pijn
  • Uitstralende pijn richting hand, onderarm, bovenarm of schouder
  • Ochtendstijfheid
  • Verminderde knijpkracht


Een tennisarm behandelen

Wat te doen bij een tennisarm? Vaak wordt eerst rust en of het ontzien van pijnlijke bewegingen geprobeerd en waar nodig ontstekingsremmers of pijnstillers. Indien de tennisarm niet overgaat wordt vaak verwezen naar de fysiotherapeut. Echter geven deze behandelingen niet altijd het gewenste resultaat. Een tennisarm wordt vaak behandeld met:

  • Dry needling
  • Shockwave
  • Massage/fricties
  • Oefeningen
  • Ontstekingsremmers
  • Bandage
  • Voltaren gel
  • Operatie (indien langer dan 2 jaar last, zeer uitzonderlijk)

Indien bovenstaande behandelingen onvoldoende of geen resultaat hebben en de tennisarm gaat niet over, dan kunnen wij als Ansr u vaak nog goed helpen. Bij Ansr kunnen wij uw tennisarm met succes behandelen. Wij hanteren een eigen methode die uit ervaring goed werkt in de dagelijkse praktijk. Na de behandeling hoeft u uw arm niet te ontzien, maar gaan we samen kijken hoe de elleboog zo snel mogelijk weer actief gemaakt kan worden. 

De behandeling van een tennisarm bij Ansr kort uitgelegd: door de verminderde kwaliteit van de spier en pees ontstaan microscheurtjes in de spier of pees. Dit is niet het probleem, maar de vorming van het nieuwe weefsel (littekenweefsel) komt door de pijnlijke elleboog slecht in beweging en vormt niet goed. Dit is wat we bij Ansr goed kunnen verhelpen met onze MAR methode. Handmatig wordt de elleboog behandeld door onze specialisten. De behandeling is vaak kort even pijnlijk maar zorgt vaak voor een voelbaar beter resultaat binnen 4 weken en een aantoonbaar betere knijpkracht!

Tennisarm oefeningen

Een tennisarm kan met een aantal oefeningen worden bestreden. Echter alleen oefeningen doen voor een tennisarm werkt vaak onvoldoende. Hieronder staan een aantal mogelijkheden opgesomd:  

  • Rekken van de spieren bovenop de onderarm
  • Knijpoefeningen doen
  • Spieren aan de zijkant van de nek rekken
  • Onderhands buigen van de pols met een gewichtje van 1 kg
  • Oefenen met de powerball

Sporten met een tennisarm is vaak gewoon mogelijk. Tennissen, golfen, boksen en andere impact gevoelige activiteiten moeten worden vermeden als dit de pijn provoceert.  Fitness en krachttraining kan vaak geen kwaad en er mag hierbij lichte pijn gevoeld worden in de elleboog.

Hoelang duurt een tennisarm? 

Hoelang duurt een tennisarm? Het natuurlijke beloop van en tennisarm duurt in het gunstige geval 6 maanden. In het ergste geval meer dan een jaar. Indien werkzaamheden niet meer of met pijn uitgevoerd worden, kan een tennisarm langer duren. Wij raden dan ook aan om met pijn of beperkingen in het dagelijks leven op een van onze vestigingen langs te komen. Vaak kunnen wij samen snel de klacht oplossen!

Tennisarm en werken

Tennisarm en werken kunnen vaak prima samen gaan, maar vaak wel met pijn. Het werken met een tennisarm kan vaak meer pijn veroorzaken. Beroepen met fysiek werk zoals stukadoors, bouwvakkers en loodgieters zullen veel hinder ondervinden. Sommige mensen die veel achter de PC werken zullen beduidend minder pijn hebben dan fysiek zware beroepen, maar ook bij PC werk kunnen er echter gedurende de dag stijfheid, pijn en soms tintelingen ontstaan. 

Mensen die geen pijn hebben bij tillen, maar een dof, zeurend, tintelend gevoel tijdens computeren hebben vaak een muisarm of KANS (het vroegere RSI). 

Oorzaken tennisarm

De oorzaak van een tennisarm is een verkleving van het nieuwe weefsel (littekenweefsel) dat ontstaat door microscheurtjes. Dit kan zowel in de spier als in het gewricht ontstaan. Oorzaak hiervan is een verslechtering van de kwaliteit van de spieren van de elleboog. Soms wordt deze kwaliteitsvermindering veroorzaakt door overbelasting. Een tennisarm begint vaak sluimerend en wordt geleidelijk steeds wat erger in de eerste paar maanden, waarbij de beperkingen kunnen toenemen. Na een paar maanden stabiliseren de klachten zich vaak en neemt de pijn wat af of blijft gelijk.

Een tennisarm kan resulteren in klachten in de elleboog bij allerlei alledaagse activiteiten, niet alleen bij sport. Vooral wanneer uw spieren niet aan bepaalde bewegingen gewend zijn, kunnen deze bij herhaling geïrriteerd raken. Overbelasting kan ontstaan door kortdurende hoge inspanning(tennis, crossfit, golfen, klussen)  maar ook door een langdurige lichte inspanning (muizen, het teveel op de smartphone tikken)

Leeftijd speelt een belangrijke oorzakelijke factor. Naarmate u ouder wordt verliezen uw spieren aan kracht en herstelvermogen. Daardoor raken spiergroepen eerder overbelast. De leeftijd waarop een tennisarm voorkomt is respectievelijk tussen de 30 – 55 jaar.

Heb ik een Tennisarm? Doe de zelftest!

Heb ik een tennisarm? Doe dan deze test. Voor deze zelftest heb je alleen een stoel nodig. Bij deze test ga je achter de stoel staan en pak je met een gestrekte elleboog bovenhands de rugleuning van een stoel vast en probeert deze van de grond te tillen (zie afbeelding). De test is positief bij herkenbare pijn op de buitenste elleboogknobbel en of spier bovenop de onderarm.

Meer weten:

Behandelmogelijkheden
Kosten en vergoedingen
Veel gestelde vragen