Informatie over schouderklachten

Bij schouderklachten heeft u pijn rond het schoudergewricht. Deze pijn kan zich voordoen als u de arm beweegt, maar ook als u de arm stilhoudt. Hieronder vindt u enkele veel voorkomende symptomen bij schouderklachten. Bij schouderklachten is het zeer wel mogelijk dat de pijn uitstraalt naar de schouderbladen, nek, elleboog of de vingers.

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder komt veel voor bij vrouwen in de leeftijd van 40-55 jaar. De pijn sluipt er aanvankelijk geleidelijk in, maar krijgt daarna snel een progressief karakter. Een frozen shoulder is in te delen in 3 stadia. In het eerste stadium gaat het naar buiten draaien van de arm moeilijk. Het aan- en uittrekken van kleding gaat moeizaam en kan zelfs pijnlijk zijn. In het tweede stadium wordt de pijn en bewegingsbeperking zo heftig dat de arm soms helemaal niet meer kan worden bewogen. In het derde en laatste stadium, zwakt de pijn geleidelijk af en komt de bewegingsvrijheid beetje bij beetje terug. Een frozen shoulder is overigens door Ansr goed behandelbaar. De klachten worden veroorzaakt door een verkleving/pijnpunt in de onderschouderbladspier. Het pijnpunt zorgt ervoor dat de spier verkort/verkrampt en daardoor treedt de pijn en bewegingsbeperking op. Advies bij frozen shoulder: bewegen binnen de pijngrenzen!

Muisarm en schouderklachten

Bij een muisarm wordt de klacht voornamelijk gevoeld in de bovenarm, onderarm of pols. De klachten kunnen op twee plaatsen ontstaan: vanuit verklevingen/pijnpunten in de onderarm of verklevingen/pijnpunten in de spieren rondom de schouder en of schouderblad.  In beide gevallen kunt u terecht bij Ansr.

Impact

Schouderklachten kunnen zich zowel ’s avonds als overdag voordoen. De impact van schouderklachten op het dagelijks functioneren kan aanzienlijk zijn.

  • Schouderpijn die zich laat omschrijven als een doof en moe gevoel, soms met tintelingen voor, achter of aan de zijkant van de bovenarm. Deze klachten vinden vaak hun oorsprong in de spieren in het schouderblad. Door deze op de juiste punten te behandelen, verdwijnen de klachten binnen vier behandelingen.
  • Peesontsteking. Er kan ook sprake zijn van een ontsteking in de schouder. Er zijn dan symptomen die wijzen op een peesontsteking, of bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking. Vaak zal de huisarts ontstekingsremmers voorschrijven, denk hierbij aan diclofenac en een cortisonen-injectie. Echter, het komt geregeld voor dat klachten na behandeling met geneesmiddelen niet verdwijnen. Dan ligt het voor de hand dat een verkleving/pijnpunt in de een van de schouderspieren zijn de oorzaak is. In dat geval is het goed om contact met Ansr op te nemen. Ansr biedt naast behandeling ook de juiste kennis en ervaring om dichtbij de juiste diagnose te komen.


Schouderklachten zijn ingrijpend en hebben een bijzonder grote impact op het dagelijks leven. De combinatie van bewegingsbeperkingen en de pijn, zowel overdag als ‘s nachts, werken verlammend en u wordt er moedeloos van als behandelingen niet lijken te werken. Geef niet op, er is meer mogelijk dan u misschien denkt: neem contact op met Ansr voor een second opinion!